عوامل سختافزاری کاهش سرعت گوشی و لپ تاپ، کند شدن گجتها نتیجهی یک عامل خاص نیست و عوامل زیادی در این فرایند دخیل هستند (البته به غیر از جریان آیفونهای قدیمی که اپل عمدا سرعت آنها را پایین میآورد). به همین خاطر، این فرایند کاهش سرعت، یک فرایند ثابت و تکراری محسوب نمیشود و هرکدام از گجتها (حتی مدلهای یکسان) به نحو خاصی قربانی این قضیه میشوند. این کاهش سرعت گوشی و سایر گجتها را میتوان به دو بخش نرمافزاری و سختافزاری تقسیم کرد که در ادامه به عوامل سخت افزاری کاهش سرعت گوشی و لپ تاپ می پردازیم. با ما همراه باشید.
عوامل سختافزاری کاهش سرعت گوشی و لپ تاپ
باتریهای موجود در لپ تاپ و گوشی شما، مانند هر قطعهی تکنولوژی دیگر، بهمرور زمان فرسوده میشوند. فرسودگی باتریها لزوما تاثیر مستقیمی روی کاهش سرعت گوشی یا لپ تاپ ندارد. اما این فرسودگی منجر به کاهش زمان شارژدهی باتری گجت میشود و بهطور سادهتر میتوان گفت که منجر به کاهش عمر باتری میشود.
البته باز هم میگوییم که فرسودگی باتری بهتنهایی نباید تاثیری روی سرعت عملکرد گجت بگذارد. مگر این که تولیدکنندهی گجت، مانند اپل برای فشار کمتر به باتری فرسوده، سرعت پردازنده را پایین بیاورد. در حالت عادی یک باتری فرسوده شاید برای گجت مشکلزا باشد، اما تاثیری در سرعت اجرای اپلیکیشنها ندارد.
همین موضوع برای هارد دیسک هم صدق میکند. درایوهای مکانیکی HDD معمولا فقط قبل از این که بهطور کلی از کار بیفتند، بهطور چشمگیری کند میشوند. هارد دیسکهایی که پیوسته فعالیت میکنند یا در هنگام فعالیت دمای بالایی دارند، معمولا زودتر فرسوده میشوند. اما این فرسودگی عامل چندان مهمی در کند شدن تدریجی سیستم محسوب نمیشوند.
در مورد درایوهای SSD و حافظهی داخلی گجتهای همراه میتوان گفت که فقط اگر میزان حافظهی آزاد آنها کاهش پیدا کند، سیستم دچار کندی میشود. این درایوها و حافظههای جدید همانند هاردهای قدیمی بهتدریج فرسوده نمیشوند. درایوهای SSD عمر مشخصی دارند و و تا زمان رسیدن به پایان عمر، معمولا به عملکرد طبیعی خود ادامه میدهند.
در همین حین، قطعاتی مانند پردازنده و حافظهی رم هم دچار فرسودگی تدریجی نمیشوند؛ اگر هم این اتفاق بیفتد، آنقدر این کاهش عملکرد ناچیز است که کاربر متوجه آن نخواهد شد. شاید این قطعات خراب شوند، ولی تا زمانی که کار میکنند، عملکردشان تا حد زیادی مانند روز اول خواهد بود. اگر گجت شما کند شده، با اطمینان قریب به یقین میتوان گفت این موضوع ربطی به فرسودگی حافظهی رم و پردازنده ندارد.
برای جلوگیری از کاهش سرعت عملکرد میتوان همان توصیههای همیشگی را تکرار کرد: تا جایی که میتوانید فضای آزاد در حافظهی داخلی داشته باشید، تا حد ممکن نرمافزارها و اپلیکیشنهای کمی را نصب کنید و مرتب اپلیکیشنها و سیستم عامل را بهروزرسانی کنید.
از جمله کارهایی که میتوان برای افزایش سرعت عملکرد انجام داد، نصب دوبارهی سیستم عامل یا ریست کردن گوشی است. البته اگر در گجت قدیمی خود نسخهی جدید یک سیستم عامل را نصب کردهاید و امکان بازگشت به نسخهی قدیمی هم وجود ندارد، اقداماتی مانند ریست گوشی فقط تا حدی کارگشا خواهد بود.
در آخر باید بگوییم که این کند شدن تدریجی یک امر اجتنابناپذیر محسوب میشود. شاید بتوانید شدت آن را کم کنید، اما نمیتوانید جلوی آن را بگیرید.